Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език
Меню
Профил
Език

Нови регулационни изисквания за етикетиране на вино

Дата: 2023-07-18

Нов регламент за етикетиране на виноВинарската индустрия е изправена пред ново предизвикателство - Европейският парламент и съветът на ЕС обявиха нови регулационни изисквания за етикети за вино.

 

От 8-ми декември 2023-та г. регламентът 2021/2117 задължава производителите да обявяват енергийната стойност, алергените и списъкът със съставките на виното върху неговия етикет.

 

Ако желаят, те имат право да включат само енергийната стойност и алергените на етикета, и да дадат онлайн достъп до пълната информация относно съставките чрез QR код или URL (отпечатани върху етикета), отвеждащ към страница с всички данни. Важно е да се отбележи също, че тази страница не може да има никакво съдържание от търговски или маркетинг характер. Включването на рекламна информация заедно със задължителните от регламента данни за съставките и хранителните стойности на виното е нарушение на закона.

 

Законът също изисква енергийната стойност да бъде представена като се използва символът “E” и стойността за 100 мл. Що се отнася до езика за предаване на информацията, регламентът гласи, че данните трябва да са изписани на някой от официалните езици в ЕС и да са лесно разбираеми от потребителите. Различните държави членки на ЕС могат сами да определят езиците, на които задължително трябва да се изписва информацията в онлайн пространството.

 

Винените продукти, които не отговарят на новите изискванията, ще бъдат изтеглени от пазара. Съгласно закона, на тези вина могат също да им бъдат наложени административни санкции.

 

Вино, което е „произведено и етикетирано“ преди 8-ми декември 2023-та г., е освободено от новите изисквания и неговата продажба в ЕС може да продължи след тази дата до изчерпване на наличните количества.

 

Преразгледаните правила за етикетиране ще доведат до значителни промени в съдържанието и дизайна на етикетите за вино. Екипът на Дилком България с удоволствие ще Ви помогне в този преход. Ние предлагаме следните продукти и услуги за етикетиране на вино:

 

 

За повече информация относно решенията за етикетиране на Дилком, моля да се свържете с нашия екип на sales@dilcom.com.